Morgen ga ik weg, dus het lijkt me goed dat ik nog een blogbericht schrijf voordat ik ga over wat ik deze week gedaan heb en hoe alles voorbereid is.

Mijn laatste blogbericht is blijkbaar van vorige week woensdag, dus er is best wel wat om te vertellen.

Hier zijn nog 2 foto's van vorige week maandag, tijdens de persconferentie:

2015-04-20 11.21.53 2015-04-20 11.22.01

Donderdag was de "Aziatische lunch", waar ik het vorige blogpost over had. We hebben 饺子 "jiǎozi / dumplings" gemaakt. Er was vlees en groente en dat stopte we in een stuk deeg, die daarna gekookt werd door de Chinesen. Het was heel lekker.

Daarna was er een show door de Chinese studenten. Max, de studente die mee gaat in Guangzhou, zei ervoor al dat het niet heel goed was voorbereid, maar het ging op zich nog redelijk. Max presenteerde. Er was Chinese muziek, dans, kungfu-gedoe en op het einde een spel. Het was wel vermakelijk.

2015-04-23 12.27.05 2015-04-23 12.36.16 2015-04-23 13.48.58 2015-04-23 13.53.46

Zaterdag gingen ik, Justin en Sander samen met de Chinezen Max en Phoenix naar het Keukenhof. Ik ben niet een groot fan van bloemen, maar het was wel grappig om te zien hoe de Chinezen erop reageerden. Al onderweg als we langs bloemenvelden reden waren ze onder de indruk. Ook noemde ze het op als ze schapen en koeien langs de weg zagen, blijkbaar is dat niet standaard om te zien voor studenten van Guangzhou. We waren toevallig op de dag van een bloemenparade die blijkbaar een Big Thing was. Er was een gigantisch aantal toeschouwers. Het was moeilijk om een plekje te vinden waarbij we wat konden zien. Het hielp niet dat de meeste van ons niet erg lang waren. Blijkbaar was het ook uitgezonden op TV.

2015-04-25-keukenhof00

Zondag ging ik naar Rotterdam om mijn preverjaardag te vieren met Iris en Steven. Ze gaven me 2 cadeautjes: Een leuk shirt en het eerste boek van de Discworld-serie. Beiden neem ik mee naar China. We deden een rondvaart door een deel van de gigantische Rotterdamse haven. Het was interessant om te zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maandag had ik afgesproken om in ieder geval met Max en Sander de stad in te gaan. Gerard belde me ook nog dat hij kwam met een groep vrienden: Jochum en Wilco, en Max was samen met een Chinees meisje genaamd Macy*. Dus we waren met z'n 7'en. We zijn wezen strunen over de rommelmarkt en zijn een paar keer bij cafétjes gaan zitten wat drinken, was wel gezellig. Toen gingen Gerard enzo weer weg. De hele groep Chinezen had kaartjes voor het muziekfestival, en Sander en ik besloten mee te gaan. We kwamen Rex tegen, een student die blijkbaar de leiding had over de Chinezen. Het was een beetje raar, want normaal waren er 2 docenten die dingen regelden, maar die hadden vandaag vrij, dus moest hij als 1 student de 16 Chinezen leiden. Maar ja, hij kocht kaartjes voor het muziekfestival voor mij en Sander die hij kon declareren bij de school omdat we hielpen overzicht te houden over de Chinezen.

Als je mij kent dan weet je dat muziekfestivals niet mijn ding zijn. Eigenlijk besteed ik mijn feestdagen liever alleen in mijn kamer, verstopt van de samenleving, dus dit was zeker een nieuwe ervaring voor me. Het was wel grappig om te zien hoe los die Chinezen gingen bij het dansen. Dat had ik niet verwacht. Verder was het bier verschrikkelijk, de muziek slecht, en de toiletsituatie leek wel een beetje op hoe het was in de film Titanic toen het schip aan het zinken was en iedereen ging dringen. Dus een leuke ervaring, met niet echt iets om weer te doen. Daarna gingen we nog naar een bar, maar de muziek was daar zo luid en we waren een beetje moe, dus een aantal van ons ging daar weer weg. Daarna heeft Justin Max en mij nog uitgenodigd om bij hem door telescoop sterren te kijken midden in de nacht, en hebben we dat gedaan. Het was erg laat, en extreem koud, maar we konden heel goed zien. We zagen de kraters van de maan, de strepen van Jupiter, en uiteindelijk de ringen van Saturnus. En hele mooie en stille afsluiter van een drukke dag.

2015-04-27-koningsdag-00 2015-04-27-koningsdag-01

Gister(dinsdag) ben ik nog naar school geweest, mijn enquête laten testen door een aantal medestudenten. Gegeten bij Stenden met Max, Phoenix en mijn medestudent Eddy. De Chinezen aten noodles en waren verrast door het aantal andere Chinezen op de school. In de avond heb ik mijn afscheidsetentje gehad met familie bij stadsherberg Bellevue. Was leuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vandaag ben ik vooral bezig geweest met voorbereidingen. Eigenlijk zijn mijn ouders er soms meer mee bezig dan ik. Écht, meerdere kopiën van documenten maken, constant zeggen dat ik dingen moet regelen... Ik ben wel dankbaar, maar soms is het ook een beetje irritant. Maar het is beter dat ze te veel doen dan te weinig.

Wil je meer foto's? Dit is wel genoeg volgens mij.

En daar ben ik nu. Koffer is klaar. Veilige tas gekozen(ging toch voor 1'tje die om de nek kan), meeste dingen ingepakt. Zal morgen om 7 uur vertrekken, en om 13:05 begint de vlucht. Het duurt dus 10 uur, en ik moet overstappen in Moskou, maar als ik ermee klaar ben, ben ik eventjes aan de andere kant van de wereld, dat is wel bijzonder. Zeer nerveus, maar ook positief. Ik verwacht veel ervaringen op te doen als ik daar ben.

En nu ik eindelijk klaar ben met het schrijven van dit idioot lange blogbericht, kan ik gaan douchen en dan slapen.


* Als het je opvalt dat de Chinesen allemaal Engelse namen hebben: Het is blijkbaar een ding dat ze een Engelse naam bedenken voor zichzelf zodat buitenlanders hun naam beter kunnen onthouden en uitspreken. De Engelse naam geeft echter niet altijd aan of ze man of vrouw zijn. Max en Phoenix zijn bevoorbeeld meisjes.