再次你好。

Nog maar 3 weken tot vertrek. Het is niet te geloven hoe kort de tijd nog is tussen dat ik hier dit zit te schrijven en dat ik 90 graden gedraaid rond zal lopen in China. Dus laten we ons eerst maar eens focussen op wat er in de laatste twee weken is gebeurd.

Vorige week maandag heb ik mijn vaccinaties gehad. Ik moet alleen de 24ste nog terug komen voor de tweede ronde. En in oktober want voor maar 53 euro extra krijg ik dan nog meer immuniteit! En dat is gratis voor mij want ik heb verzekering!

De laatste weken heb ik wat Mandarijn/Chinees geleerd ter voorbereiding op de reis. Hier is wat kennis die ik mee kan delen:

Mandarijn heeft 4 tonen (naast neutraal):
Plat: mā - Is hoog en en monotoon
Omhooggaand: má - een beetje alsof je iets vraagt. ma?
Omlaag en dan omhoog: mǎ
Omlaaggaand: mà - net als wanneer je ergens de nadruk op legt in het Nederlands: "Nee!"

Je moet de tonen goed uit elkaar kunnen houden want woorden hebben volledige andere betekenissen als de tonen anders zijn. Mijn standaardvoorbeeld is het verschil tussen mā (妈, moeder) en mǎ (马, paard). Het komt veel voor dat buitenlanders per ongeluk mensen hun moeders uitschelden voor paard.

Hier is een korte YouTube-video over de tonen:

https://www.youtube.com/watch?v=orx53ieqEI4

Ik vertel in latere posts wel wat meer over Chinees.

OK. Het plan zoals het nu staat: 20 april heb ik een gesprek met mensen die de vlucht en alles geregeld hebben, krijg ik mijn paspoort terug met mijn visa en vliegtuigtickets en alle informatie die ik nodig heb. 24ste heb ik mijn volgende vaccinaties. 30 april vertrek ik rond 1 uur, vlieg ik naar Moskou, stap ik over, vlieg ik naar Hong Kong en kom ik 1 mei 9:35 lokale tijd aan. Ik blijf met Justin en een Chinese student 1 dag in Hong Kong, dan gaan we naar Shenzhen. Daar komen meer studenten en blijven we weer 1 dag. Daarna gaan we naar Guangzhou en blijven we op het campushotel van hun universiteit slapen. Dat wordt onze uitvalsbasis tot 16 mei, wanneer ik terug ga naar Nederland en Justin door gaat naar Liyang met een groep studenten van verschillende Leeuwardense scholen die dan van Nederland naar Liyang gaan. Alles klar? Gut.

谢谢。再见。

15:15 - Wow, blijkbaar is het maar 3 weken in plaats van 4 weken